Nietolerancja glutenu – czym właściwie jest celiakia?
Z pewnością wiele osób zastanawia się, czym właściwie jest ten gluten. To nic innego, jak zawarte w ziarnach żyta, pszenicy, jęczmienia, oraz owsa- białko. Z kolei celiakia to choroba immunologiczna, która dotyczy nietolerancji glutenu. Ta choroba dotyka zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Przyczyny i objawy nietolerancji glutenu
Tak naprawdę, na temat przyczyn występowania nietolerancji glutenu istnieje wiele teorii. Jedna z nich uważa, że przyczyną wystąpienia celiakii, jest podłoże genetyczne. Niektórzy uważają, że powodem nietolerancji glutenu, są takie choroby jak na przykład cukrzyca. Kolejna, jako przyczynę tego schorzenia, wskazuje słabą odporność po przebytych chorobach. Tak naprawdę istnieje wiele objawów nietolerancji glukozy, a co za tym idzie, ta choroba jest ciężka do wykrycia. Możemy zaobserwować różne objawy u dzieci, oraz dorosłych. Do objawów, które dotykają dzieci, możemy zaliczyć niską wagę, bóle brzucha, wzdęcia, oraz biegunkę. Z kolei objawy u dorosłych są trudne do wykrycia i często ukazują się naprawdę późno. Gdy zauważymy u siebie charakterystyczne symptomy, powinniśmy natychmiast udać się do lekarza, który zleci odpowiednie badania profilaktyczne.
Leczenie celiakii
Celiakia jest uznawana za chorobę nieuleczalną, jednak istnieje możliwość zatrzymania jej objawów, poprzez stosowanie diety bezglutenowej. W dzisiejszych czasach, bez problemu możemy znaleźć takie produkty w sklepach, ponieważ są one oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Obecnie, dieta bezglutenowa jest coraz bardziej popularna z wielu względów. Osoby, które cierpią na nietolerancję glukozy z pewnością mogą mieć problemy ze zjedzeniem posiłków na mieście. W dzisiejszych czasach, każda restauracja powinna posiadać wykaz alergenów, który będzie udostępniony dla gości. Osobom, które cierpią na celiakię z każdym rokiem żyje się coraz prościej.
Wiele osób uważa, że nietolerancja glutenu jest ludzkim wymysłem, a tak naprawdę, uznawana jest za bardzo poważną chorobę. Dotyka ona zarówno dzieci, jak i dorosłych, jednak w każdym przypadku daje odmienne objawy. Z każdym rokiem, zarówno w restauracjach, jak i w sklepach, pojawia się wiele potraw, oraz produktów- odpowiednich dla osób z nietolerancją glutenu.