Jak kupić i przygotować soczysty, miękki i chrupiący schab?

Schab wieprzowy to jeden z najpopularniejszych rodzajów mięsa w polskiej kuchni. Na jego bazie możemy przygotować nie tylko popularne panierowane kotlety, ale także wiele innych smakowitych dań obiadowych. Nie każdy jednak wie, jak wybrać odpowiedni kawałek mięsa, aby po przygotowaniu schab był miękki, chrupiący i soczysty. Czym warto kierować się podczas zakupów mięsa, aby wykonane na jego bazie danie spełniło wszystkie nasze oczekiwania?

Jaki powinien być idealny schab? Kilka praktycznych porad zakupowych

Schab to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który regularnie gości na naszych stołach. Na jego bazie możemy przygotować popularne panierowane kotlety, które kochają zarówno dorośli, jak i dzieci oraz inne smaczne dania takie, jak np. schab duszony w warzywach oraz jego rozmaite wariacje. Sekretem na zawsze udany schab jest zakup odpowiedniego kawałka mięsa, które powinno być nie tylko świeże, ale także posiadać pewne określone cechy.

Dobrej jakości schab, który po upieczeniu będzie miękki, soczysty i chrupiący nie może posiadać zbyt idealnej, zwartej budowy. Nie powinien być także twardy, gdyż po obróbce termicznej stanie się suchy i jałowy. Warty zakupu schab powinien posiadać niewielkie, równomiernie rozłożone na całej powierzchni mięsa żyłki tłuszczu. Sam tłuszcz powinien być natomiast miękki i posiadać białe zabarwienie. To właśnie on odpowiedzialny jest bowiem za nadanie mięsu miękkości i kruchości po obróbce termicznej.

Najkorzystniej jest kupować schab od strony karczku. Posiada on bowiem delikatną strukturę oraz głęboki, intensywny kolor. Takie mięso będzie miękkie i soczyste zarówno usmażone na patelni, jak i przygotowane jako schab duszony w warzywach. Ważną zasadą, którą warto kierować się podczas kupowania schabu, jest branie go na wagę. Unikajmy natomiast pakowanego mięsa pokrojonego w gotowe plastry, gdyż często okazuje się, że pod widocznym na wierzchu ładnym kawałkiem schabu znajdują się znacznie gorsze fragmenty mięsa, z których nie uda nam się przygotować smacznego dania.

Jak kupić i przygotować soczysty, miękki i chrupiący schab?

Przygotowywanie schabu po zakupie. O czym warto pamiętać, aby mięso było miękkie i soczyste?

Schab wieprzowy jest dość delikatnym mięsem, które nie powinno być poddawane zbyt długiej i intensywnej obróbce termicznej. Zazwyczaj świeży i prawidłowo wybrany schab jest szybki w przygotowaniu, przez co nie wymaga ani zbyt długiego smażenia, ani duszenia. Warto o tym pamiętać, gdyż zbyt długie trzymanie mięsa w wysokiej temperaturze może skutkować jego nadmiernym przesuszeniem oraz pozbawić schab pożądanej miękkości i soczystości.

Przygotowując schab duszony w warzywach w pierwszej kolejności warto delikatnie podsmażyć plastry mięsa na patelni, aby zamknąć jego pory, a następnie przełożyć je do naczynia i dusić dalej w sosie z warzyw. Przydatnym akcesorium, które pomoże w optymalnym przygotowywaniu schabu jest termometr do mięs, którym mierzymy temperaturę w najgrubszym miejscu mięsa. Powinna ona wynosić 65 stopni i należy starać się utrzymywać ją na takim poziomie przez cały proces gotowania, smażenia oraz duszenia schabu wieprzowego.