Jak dbać o pękające pięty?
Pęknięte pięty są problematyczne nie tylko z kosmetycznego punktu widzenia. Mogą prowadzić do dyskomfortu i bólu w innych częściach ciała, a ostatecznie prowadzić do poważniejszych chorób. O zdrowe stopy powinniśmy dążyć przez 365 dni w roku, ale wiosną czujemy się z tym jeszcze silniejsi. Regularne używanie kremu do stóp to gwarancja zadbanej skóry, mniej podatnej na pękanie. Jeśli masz problem z popękanymi piętami, można podjąć skuteczne działanie.
Przyczyny pękających pięt
Popękane pięty mogą stanowić konsekwencję nieprawidłowej pielęgnacji lub zaniedbań. Szczególnie problematyczny jest zbyt częsty i agresywny pedicure, naruszający struktury skóry lub - przeciwnie - brak nawilżania i odżywienia, skutkujące wysuszaniem i nadmiernym złuszczaniem naskórka. Na właściwą pielęgnację szczególnie powinny zwracać uwagę osoby z ogólną suchością skóry. Na piętach jest ona bardziej narażona na podrażnienia ze względu na obciążenia i noszenie obuwia.
Innym czynnikiem, który ma wpływ na pękające pięty, jest długotrwała pozycja stojąca, szczególnie na twardej powierzchni. Jeśli wymaga tego praca, warto zaopatrzyć się w specjalne amortyzujące obuwie. Pozostając w temacie butów, wspomnijmy, że noszenie butów na obcasie, układające stopę w nienaturalnej pozycji, także zwiększa nacisk i powoduje pękanie pięt. Dotyczy to w zasadzie wszystkich niekomfortowych i źle wyprofilowanych butów, szczególnie tych na cienkiej podeszwie. Nadwaga i otyłość nie tylko obciążają stawy, ale także wywołują nacisk na pięty, rozszerzając je. Jeśli skóra nie jest wystarczająco elastyczna, pęka pod wpływem tego obciążenia.
Sposoby na popękane pięty
Sposób na popękane pięty zależny jest od stopnia zaawansowania zmian. W tym przypadku procentuje systematyczność, a konkretnie odpowiednie nawilżanie na co dzień. Co sprawdza się szczególnie? Krem do stóp z zawartością mocznika dobrze radzi sobie ze zrogowaciałą, mocno przesuszoną i popękaną skórą. Jeśli pięty są w bardzo złym stanie, można sięgać po wersje zawierające nawet 50 procent tego składnika, a później zmniejszać stężenie.