Która woda jest najlepsza?

Nie ma wątpliwości co do tego, że woda mineralna jest niezbędna człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Woda stanowi około 60 procent całej masy ciała, a jej zadaniem jest nawilżenie skóry, nawodnienie ciała i usuwanie toksyn z organizmu. Zaleca się codzienne spożywanie przynajmniej 1,5 litra wody, lecz którą wybrać, kiedy oferta produktowa w sklepach jest tak szeroka?

Woda źródlana

Tego typu wodę czerpie się z podziemnych złóż, dzięki czemu nie występują w niej szkodliwe czynniki chemiczne. Właściwości wody źródlanej zbliżone są do tych, które występują w wodzie kranowej. Warto nadmienić, że popularna źródlanka wypłukuje z organizmu niektóre składniki mineralne, w związku z czym jej spożycie powinno być ograniczone. Woda źródlana nadaje się do gotowania i można z niej przygotowywać posiłki.

Woda mineralna

Jak wynika z badań, zawartość składników mineralnych w wodzie mineralnej jest niemal czterokrotnie wyższa od tych, które znajdują się w wodzie źródlanej. Samo zróżnicowanie składników mineralnych jest również wyższe, co przemawia za większymi korzyściami wynikającymi z picia wody mineralnej.

Produkt można podzielić na wysoko-, średnio- i niskozmineralizowany. Poszczególne rodzaje wody różnią się między sobą zawartością takich składników, jak sód, magnez, wapń, siarczany czy wodorowęglany. Niektóre rodzaje wód mineralnych zawierają dodatkowo fluor, jod oraz żelazo. Skład produktów ocenia się jako bezpieczny i korzystny dla zdrowia. Kupując wodę mineralną należy sugerować się zawartością poszczególnych składników. Dużą uwagę należy zwrócić na zawartość cynku, żelaza czy wapnia, ponieważ zbyt wysoka ilość tych pierwiastków w organizmie może utrudniać wchłanianie innych minerałów.

Regularne spożywanie wody mineralnej niesie wiele korzyści dla zdrowia. Obecność magnezu pozytywnie wpływa na układ nerwowy oraz mięśniowy, a także wzmacnia kości. Sód zawarty w wodzie utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową, natomiast potas skutecznie reguluje ciśnienie krwi. Woda mineralna znakomicie poprawia perystaltykę jelit, lecz spożywana w nadmiarze może wywołać efekt przeczyszczający.

Która woda jest najlepsza?

Woda stołowa

Tego typu produkt to nic innego jak woda źródlana, do której dodaje się wysokozmineralizowaną wodę mineralną w celu uzyskania odpowiedniego składu. Najczęściej wzbogaca się ją o magnez, jod i wapń. Pomimo licznych zabiegów panuje powszechna opinia, że walory smakowe i zdrowotne wody stołowej odbiegają od ideału.

Woda zdrowotna

Ten rodzaj wody zalicza się do produktów specjalistycznych, które należy spożywać na wyraźne zalecenie lekarza. Wody te poddawane są licznym badaniom klinicznym, co owocuje bogatą zawartością żelaza, wapnia, bromu, sodu czy dwutlenku węgla. Kuracja taką wodą powinna trwać około 3-4 tygodni, szczególnie przy takich schorzeniach, jak cukrzyca, reumatyzm, dna moczanowa czy choroby układu moczowego. Woda zdrowotna nie może być podawana dzieciom oraz osobom, które zmagają się z chorobami nerek oraz z nadciśnieniem tętniczym.

Partnerem materiału jest sklep spożywczy online Polski Koszyk - Twoja woda mineralna.