Łosoś – poznaj właściwości najzdrowszej i najsmaczniejszej ryby!
Łosoś jest jedną z najbardziej popularnych i najdroższych ryb. Charakterystyczne mięso o pomarańczowo-różowym zabarwieniu doskonale smakuje w każdej postaci, zarówno gotowane, smażone i pieczone, jak i spożywane na surowo. Oprócz doskonałego smaku, jedzenie łososia wiąże się z wieloma pozytywnymi skutkami zdrowotnymi. Nie bez powodu jest on bowiem uznawany za najzdrowszą i najpożywniejszą rybę świata.
Kilka słów o łososiu, wyjątkowo popularnej i zdrowej rybie
Łosoś jest rybą, która żyje zarówno w słonej wodzie, jak i słodkiej. Są to duże ryby, które w dobrych warunkach mogą dorastać do nawet 150 cm długości i osiągać wagę 50 kg. Łososie w przyrodzie żywią się bezkręgowcami, owadami oraz innymi, mniejszymi gatunkami ryb. Lubią pływać w chłodnych wodach, dlatego najczęściej spotykane są w Oceanie Atlantyckim, w rzekach Ameryki Południowej, na Morzu Północnym oraz w wodach naszego rodzimego Bałtyku.
Łosoś jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb wykorzystywanych w kuchni. Jest także jednym z najbardziej prestiżowych, z których dania przygotowywane w luksusowych restauracjach potrafią osiągać zawrotne sumy. Jego mięso jest doskonałe i delikatne w smaku, przez co lubią go jeść zarówno dorośli, jak i dzieci na co dzień niechętnie sięgające po dania rybne. Łosoś jest bardzo wdzięcznym gatunkiem ryby, gdyż na jego bazie można przygotować wiele smakowitych i pożywnych dań. Z jego mięsa możemy stworzyć np. makaron z łososiem, sałatkę warzywną oraz zupę rybną.
Właściwości zdrowotne łososia, czyli dlaczego warto go spożywać?
Łosoś jest rybą bogatą w naturalne kwasy omega 3 i omega 6, które pozytywnie wpływają na nasz układ nerwowy, pracę serca oraz stawy. Makaron z łososiem jest szczególnie polecany do spożywania cukrzykom, którzy potrzebują większych dawek kwasów omega od osób zdrowych. Warto wiedzieć, że w 100 g dobrej jakości łososia znajduje się aż 3,79 g kwasu omega 3 i 4,79 g kwasu omega 6, co pozwala aż trzykrotnie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na te składniki przeciętnego człowieka. Jedna porcja łososia pozwala także na pokrycie dziennego zapotrzebowania na jod oraz potas, co stanowi doskonałą wiadomość dla osób chorujących na tarczycę. Dobrej jakości łosoś zawiera także wiele cennych witamin, w tym witaminę A, witaminy z grupy B, E oraz D. Jest także cennym źródłem wapnia i fosforu.
Przygotowując makaron z łososiem lub inne danie na bazie tego zdrowego składnika dostarczymy swojemu organizmowi także dobrze przyswajalne białko, które pozytywnie wpłynie na jego stan oraz funkcjonowanie. Decydując się na spożywanie łososia w postaci gotowanej warto jednak pamiętać o tym, że jego delikatne mięso nie lubi zbyt długiej obróbki cieplnej. Z tego powodu warto go piec lub gotować w temperaturze maksymalnie 60 stopni, co pozwoli mięsu pozostać soczystym. Doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny będzie smakowity makaron z łososiem, który jest daniem prostym i szybkim w wykonaniu. Podczas przygotowywania mięsa na patelni warto jednak pamiętać, aby smażyć je na dobrze rozgrzanym oleju po maksymalnie 2-3 minuty z każdej strony, co pozwoli mu zachować delikatny smak oraz soczystość.